Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ματ σε 0 κινήσεις

Παίζει ο Λευκός και κάνει ματ σε 0 (μηδέν) κινήσεις. Κάνει ματ δηλαδή χωρίς να αγγιξει κάποιο κομμάτι του.
Πώς και γιατί;
Σημ. Η θέση είναι νόμιμη και μπορεί να προκύψει σε κανονική παρτίδα. Κάτω αριστερά είναι το τετράγωνο α1 (δηλαδή η "έδρα" του Λευκού είναι κάτω).

10 σχόλια:

  1. Περιστρέφοντας τη σκακιέρα 180 μοίρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Log Book, όχι. Δεν πρόκειται για "τρικ". Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι καθαρά μαθηματικό.
    Άλλωστε,θέση όπου τρώγεται ο Βασιλιάς δεν υπάρχει,δεν είναι νόμιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είδος των προβλημάτων αυτών ανήκουν στην Ρετρο-Ανάλυση ή Αποδεικτική Ανάλυση (proof analysis)) είναι τεχνική την οποία χρησιμοποιούν οι λύτες των σκακιστικών προβλημάτων για να διαπιστώσουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ποιες ακριβώς κινήσεις παίχτηκαν, ώστε να δημιουργηθείη προς ανάλυση δεδομένη θέση.
    Στην ανωτέρω θέση αφαιρεί το μαύρο πιονάκι στο "γ5", που αιχμαλωτίστηκε στην προηγούμενη κίνηση από τα λευκά με en passant (εν διελεύσει), ή το μαύρο πιονάκι στο "ε5",που αιχμαλωτίστηκε στην προηγούμενη κίνηση από τα λευκά με en passant (εν διελεύσει) και κάνει μάτ.
    Η θέση πριν το ανωτέρω διάγραμμα ήταν:
    α)Το λευκό πιόνι στο "γ6" ήταν στη θέση "β5" και το μαύρο πιόνι στο "γ5" ήταν στη θέση"γ7". Τα μαύρα έπαιξαν 0....,γ5 και τα λευκά απάντησαν 1.β:γ6e.p.(ε.δ.) και προκύπτει η προς ανάλυση θέση. Ή
    β)ο λευκό πιόνι στο "ε6" ήταν στη θέση "ζ5" και το μαύρο πιόνι στο "ε5" ήταν στη θέση"ε7". Τα μαύρα έπαιξαν 0....,ε5 και τα λευκά απάντησαν 1.ζ:ε6e.p.(ε.δ.) και προκύπτει η προς ανάλυση θέση.
    Άρα πρέπει να αφαιρεθεί το μαύρο πιόνι "γ5" ή "ε5" για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mα τι γίνεται; Λίγες ώρες έλειψα να κάνω και γω μια βουτιά στη θάλασσα, και τα προβλήματά μου λύνονται εν ριπή οφθαλμού! ...σχεδόν. :-) Α, θα βάζω πιο δύσκολα στο εξής! Ειδικά ο Ε.Αλεξίου είναι "πολυβόλο και ταχυβόλο λύσεων"!
    Λέω σχεδόν γιατί και οι 2 απαντήσεις ,του Ε.Αλεξίου και του Papaveri είναι σωστές κατά το ήμισυ.
    Αν πασάν ναί! είναι το κλειδί όντως,αλλά ποιο από τα 2 αν πασάν; Ποιο πιονάκι δηλαδή πρέπει να αφαιρέσει απο τη σκακιέρα ο Λευκός ολοκληρώνοντας την κίνησή του και δίνοντας ματ;
    Μόνο ένα από τα γ5 και ε5 είναι το σωστό,δηλαδή το νόμιμο. Αυτό συνάγεται -δια της απαγωγής εις άτοπο ουσιαστικά, όπως ωραία ανέλυσε ο Κάρλο- από τη θέση των υπολοίπων πεσσών στη σκακιέρα.
    Αναμένω τη σωστή απάντηση!:-)
    (και υπενθυμίζω στους μαθημασκακιστάς πως εκρεμούν οι λύσεις στο προηγούμενο σκακιστικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν ευχαριστώ για το "ταχυβόλο" και "πολυβόλο" και αν λάβεις υπόψιν ότι σε μερικά δεν παίρνω μέρος συνειδητά, ενώ έχω την λύση αφήνοντας ..ζωτικό χώρο και σε άλλους.., δεύτερο οι 2 λύσεις είναι μία και η ίδια ολοκλήρωση αν-πασάν σημαίνει να φύγει το μαύρο πιονάκι και ο πύργος δίνει σαχ-μάτ χωρίς καμία κίνηση του λευκού (είπα αυτή τη φορά να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται και όποιος κατάλαβε-κατάλαβε.., απλά ο κ. Κάρλο ανέλυσε λεπτομερειακά και πολύ καλά έπραξε σε αυτό, για να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι αναγνώστες του ΕΙΣΑΤΟΠΟΝ. μόνο που ξέχασε να αναφερθεί στην ήδη αναρτημένη, συντομογραφικά, λύση μου!). Τώρα ποιο αν-πασάν και ποιος πύργος εξ αποκαλύψεως θα δώσει σάχ-μάτ, θεωρώ ότι πρέπει να φύγει το αριστερό μαύρο πιονάκι(Γ5) και όχι το Ε5 το οποίο δεν μπορεί να βρέθηκε εκεί από την θέση Ε7, διότι η Ε7 πρέπει να είναι η αφετηρία του Θ4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ευθυμιος Αλεξιου
    Δεν ξέχασα ν' αναφερθώ στη σύντομη λύση που δώσατε, διότι το δικό μου σχόλιο ήταν η ανάλυση της θέσης, εξ' άλλου τα εύσημα είναι δικά σας. Απορώ πως δεν είδα το πιονάκι στο "θ4", το οποίο ξεκίνησε απ'ο το "ε7" και κατέληξε στο "θ4" μετά από διαδοχικές αιχμαλωσίες. Αυτό οφείλεται στο σύνδρομο της παροδικής τύφλωσης. Επομένως πολύ σωστά γράψατε ότι η λύση είναι η απομάκρυνση του πιονιού "γ5".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σωστά! Ευχαριστώ για τα σχόλια. Το σ84 μπορεί όντως να κατέληξε στο θ4, μόνον προερχόμενο από το ε7 (αφού υπάρχουν και τα 8 μαυρα πιονια στη σκακιερα)πράγμα που αποκλείει η τελευταία κίνηση του μαυρου να ήταν ε7-ε5, άρα ηταν γ7-γ5 ,και η απάντηση του λευκού β5:γ6 e.p matt!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nα διευκρινίσω,για τους μη έμπειρους σκακιστικώς, ότι το μαύρο πιόνι απο το ε7, έφτασε στο θ4 με 3 κοψίματα (στο ζ6,η5 και τελικά θ4)λευκών κομματιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στη λύση των σκακιστικών προβλημάτων είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύεται τ' όνομα του συνθέτη, εάν δημοσιεύθηκε σε κάποιο σκακιστικό περιοδικό ή εφημερίδα, το έτος, και τέλος εάν βραβεύθηκε και ποιο είναι το βραβείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή