Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Tριγωνισμός

Ένα πολύ ωραίο πρόβλημα λογικής και απλής αριθμητικής. Το μόνο σκακιστικό προσόν που απαιτείται, είναι να ξέρει κάποιος πώς κινούνται τα κομμάτια.
Στη θέση του διαγράμματος ο Μαύρος έχει μόλις παίξει την κίνησή του. Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός κινήσεων που μπορεί να έχουν παιχτεί στην παρτίδα;
Υπενθυμίζω ότι ως "κίνηση" στο σκάκι εννοούμε την διπλή κίνηση. Μια κίνηση του Λευκού και η απάντηση του Μαύρου είναι 1 κίνηση,κ.λ.π. Τα Λευκά ξεκινούν πάντα πρώτα. Η σκακιέρα είναι τοποθετημένη "κανονικά". Κάτω, είναι η έδρα του λευκού.

4 σχόλια:

  1. Να διορθωθεί:
    "Στη θέση του διαγράμματος ο Μαύρος έχει μόλις παίξει την κίνησή του."
    Σε
    "Στη θέση του διαγράμματος ο Λευκός έχει μόλις παίξει την κίνησή του."
    Στο ερώτημα:
    "Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός κινήσεων που μπορεί να έχουν παιχτεί στην παρτίδα;"
    Όπου ο λευκός κάνει ματ;
    Όπου ο λευκός δίνει το πρώτο σαχ;
    Όπου ο λευκός αιχμαλωτίζει κομμάτι;
    ¨ολα τ' ανωτέρω με την ανοχή των μαύρων κομματιών φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαμία διόρθωση δεν απαιτείται!
      Η εκφώνηση είναι σαφής και σωστή.
      Η θέση της παρτίδας ,στην οποία είναι η σειρά του Λευκού να παίξει, μπορεί να προκύψει μετά από κάποιον ελάχιστο αριθμό κινήσεων. Αυτός ο αριθμός είναι το ζητούμενο. Τα υπόλοιπα που λες είναι παντελώς άσχετα.

      Διαγραφή
  2. Ωραιο προβλήμα. Μου θυμίζει μια παρτιδα που είχα παίξει κάποτε με εκείνον τον μυστήριο τον Νικόλα τον Ταρτάλια!
    Εφ'όσον μόλις έπαιξε ο Μαύρος ,η τελευταία του κίνηση ήταν με κάποιο Ιππο (είτε στο η8 ,είτε στο β8).Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές κινησεις του Μαύρου(άρα και της παρτίδας!) είναι άρτιος αριθμός. Μπορεί να έχουν γίνει είτε με τους Ιππους ,είτε με κάποιον ή και τους 2 Πυργους, αλλά πάντα είναι ζυγός αριθμός (αν ήταν περιττός ,δεν θα είχε βγει στο τέλος η εικόνα των μαυρων κοματιών).
    Το λευκό πιονάκι όμως στο ζ3 ,δημιουργεί κάπιο θέμα. Πώς βγαίνει η θέση των λευκών με άρτιο αριθμό κινήσεων; Νομιζω οτι ο τιτλος του προβλήματος "Τριγωνισμός" δεν είναι τυχαίος. Οι λευκοι ιπποι προφανως έχουν κανει κι αυτοί ζυγό αριθμό κινήσεων ή 0. Άρα πρέπει να κερδίσουμε/χάσουμε ένα τέμπο με τον λ.βασιλια ώστε να έχει φυγει και γυρισει στην αρχική του θεση σε άρτιο αριθμό κινησεων συνολικά.
    Με τη σειρά κινήσεων: ζ3,Ρζ2-ε3-ζ4-Η4-η3-ζ2-ε1 (8 κινήσεις) αυτό όντως γίνεται. Αυτές είναι και οι ελάχιστες δυνατές κιν'ησεις.
    Cardanus mediolanensis dixit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαρντάνε, πολύ σωστά τα dixit!
      8(οχτώ) είναι όντως ο ελάχιστος αριθμός κινήσεων που μπορεί να έχουν παιχτεί ώστε να προκύψει αυτή η θέση, και να είναι η σειρά του λευκού να παίξει. Οι λόγοι είναι ακριβώς όπως τους ανέφερες.

      Διαγραφή