Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Αδέλφια υπό κράτηση

Ένας βασιλιάς έχει πιάσει δύο αδέλφια για κρατούμενους και τους κρατά κλειδωμένους σε δύο ξεχωριστούς πύργους. 
Οι κρατούμενοι δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με κανέναν τρόπο μεταξύ τους.
Από το παράθυρο του κελιού τους μπορούν να δουν ένα διαφορετικό μέρος του κήπου ο καθένας. Στον κήπο υπάρχουν 20 δέντρα. Ο κρατούμενος Α βλέπει 12 δέντρα από τον πύργο του και ο κρατούμενος Β βλέπει 8 δέντρα από τον δικό του πύργο.
Ο βασιλιάς τους είπε πως και οι δύο μαζί βλέπουν όλα τα δέντρα του κήπου και πως κανένα δέντρο δεν το βλέπουν και οι δύο μαζί.
Επίσης τους είπε πως κάθε βράδυ, ξεκινώντας από την ημέρα που φυλακίστηκαν, θα ακολουθείται η εξής διαδικασία: ένας φρουρός θα επισκέπτεται τον κρατούμενο Α και θα του κάνει την εξής ερώτηση: «Υπάρχουν 18 ή 20 δέντρα στον κήπο;» Αν ο κρατούμενος δεν γνωρίζει την απάντηση μπορεί να μην απαντήσει. Τότε ο φρουρός θα επισκέπτεται τον κρατούμενο Β και θα του κάνει την ίδια ερώτηση. Αν και πάλι δεν πάρει απάντηση, η ερώτηση θα επαναλαμβάνεται το επόμενο βράδυ ξεκινώντας από τον Α.
Αν κάποιος από τους δύο απαντήσει στην ερώτηση, τότε αν έχει απαντήσει σωστά θα ελευθερωθούν και οι δύο, αν όμως έχει απαντήσει λάθος θα εκτελεστούν. Μιας και είναι και οι δυο τους πολύ λογικοί άνθρωποι, κανένας τους δεν θα ρισκάρει να δώσει μια απάντηση εκτός κι αν είναι σίγουρος πως είναι η σωστή.
Θα ελευθερωθούν ποτέ οι κρατούμενοι και αν ναι, σε πόσες μέρες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου