Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας - Πως θα θέλαμε να είναι;

Του Σωτήρη Λουρίδα
Συνάδελφοι, Μαθητές και Φοιτητές ότι εν όψη του έτους 2018, ως έτους των εκατοστών γενεθλίων της Ε.Μ.Ε., σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Μαθηματικός Διάλογος μεταξύ Ε.Μ.Ε. και αναγνωστών είναι κύρια τα περιοδικά της, θεωρώ ότι για αυτά
Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΗΣ Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
τα περιοδικά, για τα οποία ο καθένας εξ ημών έχει διαμορφώσει πλέον τη δική του άποψη για τα καλά και τα μη καλά τους, θα πρέπει να τοποθετηθούμε για το τι θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει με στόχο τη βελτίωση τους αλλά και τον εκσυγχρονισμό τους.
Προσωπικά θεωρώ ότι καλό θα είναι να επικεντρώσουμε την άποψη μας στο δέον γενέσθαι από εδώ και πέρα και όχι να αναλωθούμε, πάνω από το αναγκαίο, στο τι δεν έγινε μέχρι τώρα. 

Ας μου επιτραπεί να θέσω υπόψιν σας την αρχική ημέτερη αντίληψη: 

Πρόκειται για περιοδικά που έγραψαν ιστορία, γράφουν ιστορία και θα πρέπει να συνεχίζουν να γράφουν ιστορία χωρίς την τάση διολίσθησης στην προϊστορία. Πάντα τα περιοδικά αυτά είχαν την υπέρτατη στόχευση Μαθηματικού διαλόγου μεταξύ των μελών της Μαθηματικής κοινότητας, και σαν τέτοια έγιναν ευρύτερα αποδεκτά και μοναδικά. Όμως οι εκάστοτε καιροί θέλουν εκσυγχρονισμό και επιπλέον στόχους με ταυτόχρονη όμως διατήρηση της ταυτότητας και της ποιότητας. Σημασία έχει τα περιοδικά της Ε.Μ.Ε. να προσφέρουν κύρια Μαθηματικά με τρόπο σωστό και κατανοητό. Και Μαθηματικά σωστός είναι ο τρόπος που τηρεί τους κανόνες της Μαθηματικής λογικής και μεθοδολογίας. Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ σε μία αντίληψη για τον ΕΥΚΛΕΙΔΗ Β’ επειδή είμαι ένα από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντακτικής Επιτροπής. Ως γνωστό από το τέλος της Γ΄ Γυμνασίου και κύρια στην Α΄ Λυκείου γίνεται η κομβική στροφή από τα «πρακτικής φύσης» Μαθηματικά στα θεωρητικά Μαθηματικά. Η λογική απόδειξη είναι πλέον η μόνη επιστημονικά αποδεκτή τεκμηρίωση της αλήθειας στη διαδρομή από την υπόθεση στο συμπέρασμα (τεκμηρίωση τελικά της αλήθειας της σε κάθε περίπτωση) και στις επόμενες τάξεις αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται. Εκεί πέφτει το τεράστιο βάρος για τον ΕΥΚΛΕΙΔΗ Β΄ που πρέπει να διαφοροποιηθεί στο σημείο αυτό από τον ΕΥΚΛΕΙΔΗ Α΄. Και θα ήταν κενό για μία Μαθηματική εταιρεία αν δεν κάλυπτε το σημείο αυτής της λεπτής και καθοριστικής μετάβασης. Μία σοβαρή Μαθηματική Εταιρεία θα πρέπει πάνω από όλα και κύρια να προσφέρει Μαθηματικά και τρόπους σωστής διδασκαλίας τους και μετά κάθε τι που συντείνει προς την αγάπη και διέγερση ενδιαφέροντος προς αυτά. Ο ρόλος της συντακτικής επιτροπής ενός τέτοιου περιοδικού θα πρέπει να είναι κορυφαίος.

Ως εκ τούτου ως πρώτη πρόταση μου είναι το art of problems solving να συνεχίσει να είναι η αιχμή του δόρατος. Αλλά όχι μόνο αυτό και μάλιστα ως αυτοσκοπός.

Δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία στήλης παρεμβάσεων που επισημαίνουν τα λεπτά σημεία, τα σημεία δηλαδή που αν δεν είσαι ουσιαστικός γνώστης τους, μπορούν να σε απομακρύνουν από την ορθή Μαθηματική διαδικασία σκέψης. Σημασία δεν έχει απλά η κατάθεση ενός σημαντικού μαθηματικού θέματος, αλλά ο τρόπος που αυτό μελετάται, ώστε να είναι σωστό, απλό και κατανοητό. Ως εκ τούτου μπορεί να έχουμε διαπραγμάτευση θεμάτων που πιθανό κάποιο από αυτά να υπάρχει και αλλού, δεν πρόκειται όμως τόσο για αυτό, αλλά η εδώ ουσία θα πρέπει να αναζητεί και να καταθέτει τον τρόπο που εκτυλίσσεται η διαπραγμάτευση που όπως είπαμε θα πρέπει να είναι σύννομη με την Μαθηματική λογική που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κομψότατες και εντυπωσιακές αλλά κύρια σωστές επιλύσεις. 

Τρίτη πρόταση: Θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη στήλης άμεσου Μαθηματικού διαλόγου μεταξύ αναγνωστών. 

Τέταρτη πρόταση: Διατήρηση της συγγραφής άρθρων κατά ύλη της κάθε τάξης μεθοδολογίας και ασκήσεων στο Λύκειο από συναδέλφους ανά την επικράτεια, που είναι μάχιμοι ως διδάσκοντες το αντίστοιχο αντικείμενο. Ήδη αυτό έχει κατά μεγάλο ποσοστό επιτευχθεί και είναι αποτέλεσμα συλλογικής και μόνο προσπάθειας. Κάποια θέματα που απαιτούν ιδιαίτερης μορφής σκέψη είναι απαραίτητα για τα περιοδικά της Ε.Μ.Ε., αφού πίσω από τα περιοδικά αυτά βρίσκεται η Ε.Μ.Ε. που θα πρέπει να πείθει για το κύρος της και να έχει εκτός των άλλων σαν υψηλό στόχο την ανάδειξη του χαρίσματος μέσω της αριστείας, την ανάδειξη των ταλέντων με βάση την αξιοκρατία, και αυτό κόντρα στα μηνύματα της εποχής, όπως και την ανάδειξη Άριστων συναδέλφων (μέσω των παρεμβάσεων τους) ανά την επικράτεια. 

Πέμπτη πρόταση: Ύπαρξη στήλης Εγκύκλιων άρθρων μαθηματικών διαπραγματεύσεων και πληροφόρησης ύψιστου ενδιαφέροντος που να προσελκύουν, και λόγω του γεγονότος ότι δεν τα βρίσκει κανείς με το πρώτο κλικ. Εκτός των άλλων εννοούμε άρθρα ή συνεντεύξεις επώνυμων Μαθηματικών, ει δυνατόν πρωτότυπα. 

Έκτη πρόταση: Ύπαρξη μίας έως τρείς μόνιμων «στηλών τεκμηρίωσης» του συσχετισμού των άλλων επιστημών με τα Μαθηματικά, αλλά κύρια του συσχετισμού της Μαθηματικής λογικής με την Ελληνική γλώσσα. 

Έβδομη πρόταση: Στήλη Διαγωνιστικών Μαθηματικών, που να υπάρχουν θέματα Μαθηματικών διαγωνισμών τόσο σε επίπεδο διαλόγου αλλά κύρια με διαπραγματεύσεις που θα αποτελούν απόλυτη μεθοδολογική αφετηρία για ευρύτερες καταστάσεις και όχι θέματα για να αποτελούν απλά μία ακόμη συλλογή του είδους, αν και προσωπικά θεωρώ απαραίτητο ένα συμπληρωματικό ένθετο με μόνη θεματολογία πάνω στα διαγωνιστικά Μαθηματικά.

Ως τελευταίακαταθέτω την πλέον κατ’ εμέ σπουδαία πρόταση: Ένα σοβαρό περιοδικό έχει ως κύριο και πρωταρχικό στόχο του να πηγαίνει στους αναγνώστες τη σωστή ημερομηνία, ώστε να μπορεί να βοηθήσει λειτουργικά τόσο τον διδάσκοντα όσο και τον μαθητή και όχι μόνο. Ένα καθυστερημένο ως προς την δέουσα ημερομηνία περιοδικό εκνευρίζει. Ένα σωστό περιοδικό θα πρέπει να ηρεμεί και όχι να εκνευρίζει τον αναγνώστη. 

Θεωρώ τον ΕΥΚΛΕΙΔΗ Β΄ πολύ καλό Μαθηματικό Περιοδικό για τον σκοπό που εκδίδεται, αλλά χρειάζεται και τον φυσικό εκσυγχρονισμό του. Ένα σύγχρονο Μαθηματικό περιοδικό ως προς τη δομή του και τη θεματολογία του, αλλά που απευθύνεται σε διαφορετικό ευρύτερο κοινό, είναι το News Letters της European Mathematica Society. Επίσης ένα περιοδικό επίσης πολύ καλής δομής και θεματολογίας αλλά διαφορετικής στόχευσης ήταν το φ (φί) , και βέβαια το ίδιο θα έλεγα για το εδώ περιοδικό Μελέτη, που είναι πολύ καλής ποιότητας αλλά διαφορετικής στόχευσης από ένα περιοδικό της Ε.Μ.Ε. Επαναλαμβάνοντας επισημαίνω ότι ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ θα πρέπει να διαμορφώνει το δικό του στυλ, ως περιοδικό της Ε.Μ.Ε.. Προσωπικά είμαι πλέον υπέρ και της ηλεκτρονικής του έκδοσης, αλλά τουλάχιστον καταρχάς να γίνεται παράλληλα προς την έντυπη μορφή. Σε κάθε περίπτωση ας ζητά το ένα είτε το άλλο ο ίδιος ο αναγνώστης. Δηλώνω απόλυτα περήφανος που συμμετέχω, χωρίς να έχω τάσεις φυγής, επί σειρά ετών στη διαδικασία έκδοσης του περιοδικού της Ε.Μ.Ε. ΕΥΚΛΕΙΔΗ Β΄, όντας οπαδός του γνωστού δόγματος: Ο Εχθρός του καλού είναι το καλλίτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου