Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

▪ 36 Ασκήσεις Γεωμετρίας από Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες

ΑΣΚΗΣΗ 1η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και ευθεία ε που διέρχεται από το έκκεντρο και τέμνει τον εγγεγραμμένο κύκλο στα σημεία Δ και Ε και τον περιγεγραμμένο κύκλο στα σημεία F και G (D ανάμεσα στα σημεία F  και G). Να αποδείξετε ότι (DF)(EG) >= ρ2, όπου ρ η ακτίνα του εγγεγραμμένου κύκλου. Να εξετάσετε πότε ισχύει η ισότητα;     
3rd Balkan Mathematical Olympiad 1986
ΑΣΚΗΣΗ 2η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και Ρ σημείο του επιπέδου του τριγώνου τέτοιο ώστε τα τρίγωνα ΡΑΒ, ΡΒΓ και ΡΓΑ να έχουν την ίδια περίμετρο και το ίδιο εμβαδόν. Να αποδείξετε ότι:
α) αν το σημείο Ρ είναι εσωτερικό σημείο του τριγώνου ΑΒΓ, τότε το τρίγωνο  είναι ισόπλευρο
β) αν το σημείο Ρ είναι εξωτερικό σημείο του τριγώνου ΑΒΓ, τότε το τρίγωνο  είναι ορθογώνιο.
3rd Balkan Mathematical Olympiad 1986
ΑΣΚΗΣΗ 3η
Δύο κύκλοι Κ1, Κ2 με κέντρα Ο1, Ο2 και ακτίνες 1 και αντιστοίχως τέμνονται στα σημεία Α και Β. Έστω ΑΓ μία χορδή του κύκλου της οποίας το μέσο βρίσκεται στον κύκλο Κ1. Να βρεθεί το μήκος της χορδής ΑΓ.
4th Balkan Mathematical Olympiad 1987
ΑΣΚΗΣΗ 4η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και ΓΗ, ΓΛ  και ΓΜ είναι το ύψος, η διχοτόμος και η διάμεσος του τριγώνου. Αν ισχύει:  
να υπολογίσετε τις γωνίες του τριγώνου ΑΒΓ.
5th  Balkan Mathematical Olympiad 1988
ΑΣΚΗΣΗ 5η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και ε μία ευθεία που τέμνει τις πλευρές ΑΒ και ΑΓ στα σημεία Β1 και Γ1 αντιστοίχως , έτσι ώστε η κορυφή Α και το βαρύκεντρο G του τριγώνου να ανήκουν στο ίδιο ημιεπίπεδο που ορίζεται από την ευθεία
 ε. Να αποδείξετε ότι (ΒΒ1 GΓ1) + (ΓΓ1GΒ1) >= (ΑΒΓ). Να εξετάσετε πότε ισχύει η ισότητα.
6th Balkan Mathematical Olympiad 1989
ΑΣΚΗΣΗ 6η
Έστω Α1Β1Γ1 το ορθικό τρίγωνο ενός οξυγωνίου τριγώνου ΑΒΓ και Α2 , Β2 και Γ2 τα σημεία επαφής του εγγεγραμμένου κύκλου στο τρίγωνο Α1Β1Γ1 , με τις πλευρές του. Να αποδείξετε ότι οι ευθείες του Euler των τριγώνων Α2Β2Γ2 και ΑΒΓ ταυτίζονται.
7th Balkan Mathematical Olympiad 1990

ΑΣΚΗΣΗ 7η
Έστω οξυγώνιο τρίγωνο ΑΒΓ και Μ τυχαίο σημείο του τόξου ΑΒ (που δεν περιλαμβάνει το σημείο Γ)  του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου .Από το σημείο Μ φέρουμε κάθετη στην ακτίνα ΟΑ που τέμνει τις πλευρές ΑΒ και ΑΓ στα σημεία Κ και Λ αντιστοίχως. Επίσης από το Μ φέρουμε κάθετη στην ακτίνα ΟΒ  που τέμνει τις πλευρές ΑΒ και ΒΓ στα σημεία Ν και Ρ αντιστοίχως. Αν ΚΛ = ΜΝ, να αποδείξετε ότι: γωνΜΛΡ =γωνΓ.
8th  Balkan Mathematical Olympiad 1991
ΑΣΚΗΣΗ 8η
Έστω τρίγωνο ABC και D, Ε και F τυχαία σημεία των πλευρών του BC, CA και ΑΒ αντιστοίχως. Αν το τετράπλευρο ΑFDΕ είναι εγγράψιμο σε κύκλο   
9th Balkan Mathematical Olympiad 1992
ΑΣΚΗΣΗ 9η
Οι κύκλοι C1, C2  με κέντρα Ο1 , Ο2 εφάπτονται εξωτερικά στο σημείο Τ .Έστω ο κύκλος C με κέντρο Ο που εφάπτεται των κύκλων C1 και C2 στα σημεία Α και Β αντιστοίχως έτσι ώστε τα κέντρα Ο1 και Ο2  να βρίσκονται στο εσωτερικό του κύκλου C. Η κοινή εφαπτομένη των κύκλων C1 και C2 στο σημείο Τ τέμνει τον κύκλο C στα σημεία Κ και Λ .Αν Δ το μέσο του ευθύγραμμου τμήματος ΚΛ, να αποδείξετε ότι : γωνΟ1ΟΟ2 =γωνΑΔΒ. 
10th  Balkan Mathematical Olympiad 1993
ΑΣΚΗΣΗ 10η
Έστω Α και Β τα σημεία τομής των πλευρών κύκλων C1: (Ο1, ρ1) και C2 : (Ο2, ρ2) με ρ1 < ρ2 και γωνΟ1ΑΟ2 = 900 . Η ευθεία Ο1Ο2 τέμνει τον κύκλο C1 στα σημεία C και D και τον κύκλο C2 στα σημεία E και F. Το σημείο Ε βρίσκεται μεταξύ των σημείων C και D και το σημείο D μεταξύ των σημείων Ε και F . Η ΒΕ τέμνει τον κύκλο C1 στο σημείο Κ και την AC στο σημείο Μ, ενώ η BD τέμνει τον κύκλο C2 στο σημείο L και την AF στο Ν. Να αποδείξετε ότι:
12th Balkan Mathematical Olympiad 1995
ΑΣΚΗΣΗ 11η
Έστω κυρτό τετράπλευρο ABC με γωνABC+ γωνBCD < 1800 και Ε το σημείο τομής των ευθειών ΑΒ και CD. Να αποδείξετε ότι γωνABC=γωνADC , αν και μόνο αν
                                   AC2 = (CD)(CE) – (AB)(AE).   
Bulgarian Mathematical Olympiad 1996
ΑΣΚΗΣΗ 12η
Δύο κύκλοι C1 και C2 με κέντρα Ο1 και Ο2 αντιστοίχως εφάπτονται εξωτερικά στο σημείο C. Ένας τρίτος κύκλος C με κέντρο O εφάπτεται εξωτερικά με τους κύκλους C1 και C2 στα σημεία M και N αντιστοίχως. Έστω l η κοινή εφαπτομένη των κύκλων C1 και C2 στο σημείο C και AB η διάμετρος του κύκλου C .Aν η ευθεία l είναι κάθετη στην ΑΒ (τα σημεία Ο1 και Α ανήκουν στο ίδιο ημιεπίπεδο που ορίζεται από την ευθεία l), να αποδείξετε ότι οι ευθείες ΑΟ2, ΒΟ1 και l διέρχονται από το ίδιο σημείο.
Bulgarian Mathematical Olympiad 1996 Round 3       
ΑΣΚΗΣΗ 13η
Έστω Ο και G το περίκεντρο και το κέντρο βάρους του τριγώνου ΑΒΓ αντιστοίχως. Αν R είναι η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου και ρ η ακτίνα του εγγεγραμμένου κύκλου στο τρίγωνο ΑΒΓ, να αποδείξετε ότι:
13th Balkan Mathematical Olympiad 1996
ΑΣΚΗΣΗ 14η
Έστω ABCDE κυρτό πεντάγωνο και M, N, P, Q, R τα μέσα των πλευρών AB, BC, CD, DE, EA αντιστοίχως. Αν τα τμήματα AP, BQ, CR, DM διέρχονται από το ίδιο σημείο Ο, να αποδείξετε ότι και το ΕΝ διέρχεται από το σημείο Ο.
13th Balkan Mathematical Olympiad 1996
ΑΣΚΗΣΗ 15η
9 σημεία είναι τοποθετημένα μέσα σε ένα τετράγωνο πλευράς 1. Να αποδείξετε ότι υπάρχουν 3 σημεία από αυτά τέτοια ώστε το εμβαδόν του τριγώνου που σχηματίζουν να μην είναι μεγαλύτερο του 1/8 .
1st Balkan Junior Mathematical Olympiad 1997
ΑΣΚΗΣΗ 16η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ και Ι το κέντρο του εγγεγραμμένου κύκλου του. Αν Δ, Ε είναι τα μέσα των ΑΒ και ΑΓ και οι ΒΙ και ΓΙ τέμνουν την ΔΕ στα σημεία Κ και Λ αντιστοίχως, να αποδείξετε ότι:
                                      ΑΙ + ΒΙ + ΓΙ > ΒΓ + ΚΛ .
1st Balkan Junior Mathematical Olympiad 1997
ΑΣΚΗΣΗ 17η
Έστω τρίγωνο ΑΒΓ με πλευρές α, β, γ και R η ακτίνα του περιγεγραμμένου κύκλου. Αν ισχύει
α = R(β + γ), να υπολογίσετε τις γωνίες του τριγώνου ΑΒΓ. 
1st  Balkan Junior Mathematical Olympiad 1997
ΑΣΚΗΣΗ 18η
Έστω κυρτό τετράπλευρο ΑΒCD και Ο εσωτερικό σημείο του τετραπλεύρου , τέτοιο ώστε:
                                  ΟΑ2 + ΟΒ2 + ΟC2 + ΟD2 = 2Ε
όπου Ε το εμβαδόν του τετραπλεύρου ΑΒCD. Να αποδείξετε ότι το τετράπλευρο ΑΒCD είναι τετράγωνο με κέντρο το σημείο Ο.
14th Balkan Mathematical Olympiad 1997
ΑΣΚΗΣΗ 19η
Έστω κυρτό πεντάγωνο ΑΒΓΔΕ με ΑΒ = ΑΕ = 1 και γωνABC=γωνDEA= 900 και ΒC + DΕ =1. Να βρεθεί το εμβαδόν του πενταγώνου .
2nd Balkan Junior Mathematical Olympiad 1998
ΑΣΚΗΣΗ 20η
Έστω τετράπλευρο ABCD τέτοιο ώστε AD = CD και γωνDAB=γωνABC < 900Η ευθεία που διέρχεται από το σημείο D και από το μέσο της πλευράς BC τέμνει την ευθεία ΑΒ στο σημείο Ε. Να αποδείξετε ότι γωνBEC=γωνDAC .
XLVII Bulgarian Mathematical Olympiad 1998 Round 3
ΑΣΚΗΣΗ 21η
Έστω κυρτό τετράπλευρο εγγεγραμμένο σε κύκλο (Ο, R), το Ο είναι εσωτερικό σημείο του τετραπλεύρου. Να αποδείξετε ότι το εμβαδόν του τετραπλεύρου του οποίου οι κορυφές είναι οι προβολές του σημείου τομής των διαγωνίων του στις πλευρές του τετραπλεύρου δεν μπορεί να ξεπεράσει το ½(ABCD) .
Bulgarian Mathematical Olympiad 1999 Round 3 
ΑΣΚΗΣΗ 22η
Έστω οξυγώνιο τρίγωνο ΑΒΓ και G το βαρύκεντρο του. Από το G φέρουμε τις κάθετες GM, GP και GN προς στις πλευρές ΑΒ, ΑΓ και ΒΓ αντιστοίχως. Να αποδείξετε ότι:
16th Balkan Mathematical Olympiad 1999
ΑΣΚΗΣΗ 23η
Ένα ημικύκλιο με διάμετρο EF πάνω στην πλευρά BC ενός τριγώνου ABC εφάπτεται στις πλευρές ΑΒ και AC στα σημεία Q και P αντιστοίχως. Να αποδείξετε ότι το σημείο τομής Κ των ΕΡ και FQ βρίσκεται πάνω στο ύψος του  τριγώνου ABC από την κορυφή A.
4th  Balkan Junior Mathematical Olympiad 2000
ΑΣΚΗΣΗ 24η
Έστω τρίγωνο ABC εγγεγραμμένο σε κύκλο. Αν D το σημείο τομής της εφαπτομένης του κύκλου στο σημείο A με την ευθεία BC, E το σημείο τομής της  εφαπτόμενης του κύκλου στο σημείο B με την ευθεία CA και F το σημείο τομής της εφαπτομένης του κύκλου στο σημείο C με την ευθεία AB, τότε να αποδείξετε ότι τα σημεία D, E και F είναι συνευθειακά.
FYROM Mathematical Olympiad 2001
ΑΣΚΗΣΗ 25η
Έστω κυρτό πολύγωνο με 1415 πλευρές το οποίο έχει περίμετρο 2001. Να αποδείξετε ότι υπάρχουν τρεις κορυφές του πολυγώνου που σχηματίζουν τρίγωνο με εμβαδόν μικρότερο του 1.
5th Balkan Junior Mathematical Olympiad 2001
ΑΣΚΗΣΗ 26η
Δύο κύκλοι με διαφορετικές ακτίνες τέμνονται στα σημεία Α και Β. Αν ΜΝ και ST είναι οι κοινές εφαπτόμενες των δύο κύκλων, όπου Μ, S ανήκουν στον ένα κύκλο και Ν, Τ ανήκουν στον άλλο, να αποδείξετε ότι τα ορθόκεντρα Η1, Η2, Η3 και Η4 των τριγώνων ΑΜΝ, AST, BMN και BST αντιστοίχως, είναι κορυφές ορθογωνίου.
19th Balkan Mathematical Olympiad 2002
ΑΣΚΗΣΗ 27η
Έστω τρίγωνο ABC και τα σημεία  D και E επί των ευθειών CB και CA τέτοια ώστε:  
                                    CD = CE = ½ (AC +BC) .
Αν Η είναι το ορθόκεντρο του τριγώνου ABC και P το μέσο του τόξου ΑΒ του περιγεγραμμένου κύκλου του τριγώνου ΑBC , να αποδείξετε ότι η ευθεία DE διχοτομεί το ευθύγραμμο τμήμα HP.
Serbia and Montenegro Mathematical Olympiad 2003  
ΑΣΚΗΣΗ 28η
Έστω τρίγωνο ΑBC με ABAC και έστω D το σημείο τομής της εφαπτομένης του περιγεγραμμένου του κύκλου στο σημείο Α με την ευθεία CB. Αν Ε και F είναι σημεία των μεσοκαθέτων των πλευρών AB και AC τέτοια ώστε οι ΒΕ , BC κάθετες  και CF, BC επίσης κάθετες, να αποδείξετε ότι τα σημεία D, E και F είναι συνευθειακά.  
20th Balkan Mathematical Olympiad 2003
ΑΣΚΗΣΗ 29η
Έστω τρίγωνο ABC και D σημείο της πλευράς BC. Αν E και F είναι τα ίχνη των καθέτων από το σημείο D στις AB και AC αντιστοίχως και P το σημείο τομής των ευθειών BF και CE, να αποδείξετε ότι το AP είναι ύψος του τριγώνου ABC, αν και μόνο  αν η AD είναι διχοτόμος του τριγώνου ABC.
Romanian Junior Mathematical Olympiad 2004 
ΑΣΚΗΣΗ 30η
Έστω οξυγώνιο τρίγωνο ΑΒΓ εγγεγραμμένο σε κύκλο C .Η εφαπτομένη του κύκλου στο σημείο Α τέμνει την προέκταση της πλευράς ΒΓ στο σημείο Ρ. Αν Μ είναι το μέσο του ευθύγραμμου τμήματος ΑΡ,  R το σημείο τομής του ΜΒ με τον κύκλο και  S το σημείο τομής του PR με τον κύκλο (διαφορετικό από το R),να αποδείξετε ότι ΑΡ//RC.
9th Balkan Junior Mathematical Olympiad 2005
ΑΣΚΗΣΗ 31η
Έστω παραλληλόγραμμο ABCD και Μ, Ν,P και Q τα μέσα των πλευρών του AB, BC, CA και DA αντιστοίχως. Αν ενώσουμε τις κορυφές του παραλληλογράμμου με τα σημεία Μ, Ν, P και Q τότε σχηματίζεται ένα οκτάγωνο , του οποίου να βρείτε το εμβαδόν συναρτήσει του εμβαδού του παραλληλογράμμου ABCD.
Albanian Mathematical Olympiad Selection Team Test 2005   
ΑΣΚΗΣΗ 32η
Έστω δύο κύκλοι C1 , C2 που τέμνονται στα σημεία Α και Β. Η εφαπτομένη του κύκλου C2 στο σημείο Α τέμνει τον κύκλο C1 στο σημείο C και η εφαπτομένη του κύκλου C1 στο σημείο Α τέμνει τον κύκλο C2 στο σημείο D. Mία ευθεία από το σημείο Α στο εσωτερικό της γωνίας CAD τέμνει τους κύκλους C1, C2 στα σημεία Ν και Μ αντιστοίχως και τον περιγεγραμμένο κύκλο του τριγώνου ACD στο σημείο Ρ. Να αποδείξετε ότι ΑΜ = ΝΡ.
Romanian Junior  Mathematical Olympiad 2005
ΑΣΚΗΣΗ 33η
Έστω τρίγωνο ABC και Μ σημείο της πλευράς BC τέτοιο ώστε BM:BC = k , Ν σημείο της πλευράς CA τέτοιο ώστε CN:CA=l(el) και Ρ σημείο της πλευράς ΑΒ τέτοιο ώστε AP:AB =m. Αν D είναι το σημείο τομής των AM και BN, E το σημείο τομής των BN και CP, F είναι το σημείο τομής των  CP και AM και k + l + m  = 1, να αποδείξετε ότι:
                                   (DEF) = (BMD) + (CNE) + (APF) . 
Moldovian Mathematical Olympiad  2005
ΑΣΚΗΣΗ 34η
Έστω G το βαρύκεντρο τριγώνου ABC .Να αποδείξετε ότι:
Serbia & Montenegro Mathematical Olympiad 2005
ΑΣΚΗΣΗ 35η
Έστω οξυγώνιο τρίγωνο ΑΒC περιγεγραμμένο σε κύκλο και έστω D και E τα σημεία επαφής με τις πλευρές ΑΒ και AC αντιστοίχως. Αν Χ και Y είναι τα σημεία τομής των διχοτόμων των γωνιών C και Bμε την ευθεία DE και Ζ το μέσο της ΒC, να αποδείξετε ότι το τρίγωνο ΧYΖ είναι ισόπλευρο, αν και μόνο αν γωνΑ = 600.
22th Balkan Mathematical Olympiad 2005
ΑΣΚΗΣΗ 36η
Έστω ισοσκελές τρίγωνο ABC (ΑΒ = AC) με γωνBAC < 600 και D, E εσωτερικά σημεία της πλευράς AC, τέτοια ώστε EB = ED και γωνABD= γωνCBE . Αν οι διχοτόμοι των γωνιών ACB και BDC τέμνονται στο σημείο Ο, να υπολογίσετε τη γωνία  COD.
Balkan Mathematical Olympiad junior 2006 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου